Alternativa La Extractia Manuala De Placenta: Oxitocina Prin Vena Ombilicala

Daca totul decurge normal, nasterea se desfasoara in 4 mari etape: dilatarea, nasterea fatului, nasterea placentei sau delivrenta si perioada imediat dupa nastere sau perioada marilor hemoragii.        Placenta ar trebui sa se nasca  (expulzeze) in maxim 30 de minute de la sectionarea cordonului ombilical, deci dupa nasterea fatului, dar exista cazuri cand nu se intampla asta.

Daca placenta nu se dezlipeste de peretele uterin pentru a se expulza, medicul care a asistat nasterea trebuie sa extraga manual placenta. Manevra nu este foarte complicata, dar este insotita de riscuri pentru ca este o manevra invaziva. Ghidat de cordonul ombilical, medicul introduce o mana pana in cavitatea uterina si dezlipeste placenta de pe peretele uterin pentru a o putea extrage (cu mana, de aici si denumirea de extractie manuala de placenta).

Organismul matern secreta oxitocina pentru a stimula contractiile uterine in timpul nasterii, iar in unele cazuri se intervine cu oxitocina sintetica pentru ajutarea procesului nasterii. De multe ori se administreaza oxitocina intramuscular sau intravenos mamei imediat dupa expulzia fatului pentru a o ajuta in expulzia placentei.

In ultima perioada s-a tentat ideea unei alternative a caii de administrare, mai exact s-a incercat administrarea prin vena ombilicala astfel incat doza de oxitocina administrata sa actioneze direct la tesutul tinta, fara a ajunge inainte in tot organismul matern.

Un studiu publicat in ultimul numar al revistei Archives of Gynecology and Obstetrics a evaluat eficienta administrarii oxitocinei prin vena ombilicala. Chiar daca nu a redus la 0 cazurile de necesitate a extractiei manuale de placenta, oxitocina administrata intravenos ombilical a scazut considerabil numarul lor.

Oxitocina a fost administrata daca la 20 de minute de la nasterea fatului nu s-a produs desprinderea placentei, iar nevoia de extractie manuala s-a redus pana la 30% din cazuri, comparat cu grupul in care nu s-a administrat oxitocina, necesitatea extractiei manuale aparand in 67,7% din cazuri. O scadere semnificativa a fost si in cazul atoniei uterine, 3,3% in grupul cu administrare de oxitocina fata de 25,8% in grupul fara oxitocina.

SURSA: http://www.contraboli.ro – un site unde veti gasi foarte multe informatii interesante

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: