11 Ianuarie 1922 – zi importanta pentru medicina

Intr-o zi de 11 ianuarie, in 1922, era folosita pentru prima data, pe un pacient, insulina in tratarea diabetului. Pacientul era Leonard Thompson, un baiat de 14 ani internat la Toronto General Hospital. Prima injectie cu insulina, care i-a fost administrata de catre medicul Frederick G. Banting, i-a produs severe reactii alergice, din cauza ca insulina era impura. Prin urmare, nu i s-a mai injectat insulina decat 12 zile mai tarziu, dupa ce biochimistul James Collip a muncit zi si noapte si a reusit sa purifice extractul (sub indrumarea lui John J.R. Macleod). Cea de-a doua injectie, care nu i-a mai produs reactii adverse si I-a imbunatatit considerabil starea sanatatii, i-a fost administrata pe 23 ianuarie 1922. In februarie 1922 Frederik. G. Banting si Charles H. Best au publicat un articol in care se prezentau rezultatele experimentale obtinute prin aplicarea insulinei, noua denumire a hormonului pancreatic, si care confirmau concluziile profesorului doctor roman Nicolae Paulescu, al carui articol despre descoperirea hormonului antidiabetic produs de pancreas, numit de Nicolae Paulescu pancreina aparuse deja in 31 august 1921 in revista belgiana Archives Internationales de Physiologie. Desi articolul lui Banting si Best a aparut dupa articolul lui Paulescu, Premiul Nobel pentru Medicina din 1923 a fost acordat cercetatorilor canadieni Frederick Banting, pentru activitatea experimentala desfasurata, si lui John James Rickard Macleod, pentru utilizarea insulinei in practica clinica, desi meritul principal l-a avut biochimistul Collip. Banting, jignit de faptul ca Best nu fusese mentionat, a decis sa imparta Premiul Nobel cu el, iar Macleod l-a impartit cu James Collip. Nicolae Paulescu nu a fost mentionat absolut deloc. Insa, in 1969, diabetologul scoţian Ian Murray a vrut sa scrie un istoric al descoperirii insulinei si a constatat ca Paulescu publicase primul lucrari valoroase in care a descris cu lux de amanunte acţiunile hormonului antidiabetic pancreatic. Articolul sau a aparut in 1971. Drept reactie, Profesorul Tiselius, directorul Institutului Nobel, si-a exprimat public parerea ca Nicolae Paulescu merita cu prioritate sa primeasca Premiul Nobel in 1923 pentru descoperirea insulinei, dar – conform statutelor Comitetului – excludea posibilitatea unei reparatii oficiale, exprimandu-si doar speranta ca “opera de pionerat” a lui Paulescu va fi elogiata cum se cuvine de forurile stiintifice internationale.

Advertisements

3 Comments (+add yours?)

 1. Razvan
  Jan 11, 2011 @ 23:30:42

  Astia de la Nobel sunt total de cacao, nici n-ar trebui bagati prea tare in seama. Ganeste-te numai ca i-au dat premiul pentru Pace lui Al Gore pentru o teza care s-a dovedit apoi falsa ori lui Barack Obama…C’mon, ce-a facut baiatu’ asta pt. pace? Sau sa nu uitam de cate ori l-au omis pe Llosa pentru tot felul scriitori militanti luati pe criterii politice. Totul e politica si relatii, nàre nici o treaba. La fel ca si alte asemenea premii unde sunt multe interese in joc.

  Reply

  • teona6
   Jan 11, 2011 @ 23:33:01

   mi se pare si mie o mare nedreptate facuta profesorului Paulescu. eu povestea o stiu de la scoala si pentru ca studiez in Romania si peste tot ne spune de Paulescu ca el ar fi parintele insulinei….

   Reply

 2. eliza
  Jan 11, 2011 @ 23:52:42

  Poate ca asa e cu Premiul Nobel, totul e politica si relatii dar parerea mea este ca nu asta e cel mai important aspect de retinut din acest articol ci faptul ca pe data de 11 ianuarie s-a folosit pentru prima data insulina, care a salvat si a imbunatatit milioane de vieti.Bineinteles ca profesorul Paulescu trebuia primeasca premiul Nobel, but that’s just life.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: